Om oss

Familjen består av mig, Gisela, maken Christian, sonen Victor och barnbarnet Joel. Kromisarna Figo och Nahla och Bonus. 

Vi har kommit att älska egenskaperna i rasen, och när Kennel Kromipaws ville "låna" vår Figo, så stämde det in i min plan att få en tik som skulle kunna bli min stamtik i framtida avel. På det sättet kom Nahla (Figos dotter) till vår familj. Bonus är Nahlas dotter från B kullen


Uppfödningen sker i hemmiljö. Vi bor i hus i ett litet lugnt villaområde strax utanför Norrköping, nära sjö och skog. För mig är det viktigt att vara nära valparna under hela tiden. Området att vara på utökas i takt med deras motoriska utveckling. De sista veckorna har de tillgång till husets hela nedervåning (sovrum, kök, tvättstuga, badrum, vardagsrum) och en stor del av tomten. Valparna får tidigt utveckla sitt muskelminne bland annat balans med hjälp av ex. låga balansbollar. Börjar även visst samarbete kring hantering, att ha halsband, känna på att gå med koppel. 

 

Mitt mål med aveln är att bidra och förbättra rasen över tid. Jag hoppas och tror att man väljer mig som uppfödare för mitt engagemang för rasen och för att jag värnar om att följa RAS (rasklubbens rasspecifika avelstrategier). Det är svårt att finna hane i Sverige som inte är för nära släkt och vänder mig i första hand till Tyskland för att finna lämplig hane med godkänd avelslicens.
Det är viktigt att avel endast sker på friska hundar, och har därför senare lagd avelsdebut för att vara mer säker på exempelvis allergi och epilepsi.


Alla valpköpare ska vara beredda på att gå valpkurs,vardagslydnadskurs samt att hunden vid önskvärd ålder genomför BPH (beteende- och personlighets test). Är diplomerad BPH uppfödare.
BPH har kunnat genomföras sedan år 2012. Resultaten finns på SKK avelsdatabas. September år 2021 var det enbart 103 kromfohrländer som genomfört BPH. Vid 200 genomförda BPH, utför etiologer - på uppdrag av SKK - en analys över rasens beteende och mentalitet. Det vore för sorgligt att det skulle behöva ta 10 år till för att vår ras ska kunna nå 200 genomförda BPH
Utbildningar som har med hund att göra

SKK distansutbildning i hundens beteende

SKK distansutbildning, fördjupning "mera mentalitet" om hundars beteende
SKK uppfödarutbildning 

SKK kurs i fördjupad genetik och avel 

SKK grundutbildning för avelsfunktionärer


Hunddagisföreståndarutbildning 

Svenska Brukshundklubben utbildad hundinstruktör 


Medlem i

Svenska Kennelkubben (SKK)

Svenska Brukshundklubben (SBK)

Svenska Noseworkklubben (SNWK)

Svenska Kromfohrländerklubben (SKLK). I rasklubben avelsrådsrepresentant.