Om oss

Tre generationer

Figo 11 år 

Bonus 2 år

Nahla 6 år

Familjen består av mig, Gisela, maken Christian, sonen Victor och barnbarnet Joel. Kromisarna Figo och Nahla och Bonus. 

Vi har kommit att älska egenskaperna i rasen, och när Kennel Kromipaws ville "låna" vår Figo, så stämde det in i min plan att få en tik som skulle kunna bli min stamtik i framtida avel. På det sättet kom Nahla (Figos dotter) till vår familj. Bonus är Nahlas dotter från B kullen


Uppfödningen sker i hemmiljö. Vi bor i hus i ett litet lugnt villaområde strax utanför Norrköping, nära sjö och skog. För mig är det viktigt att vara nära valparna under hela tiden. Området att vara på utökas i takt med deras motoriska utveckling. De sista veckorna har de tillgång till husets hela nedervåning (sovrum, kök, tvättstuga, badrum, vardagsrum) och en stor del av tomten. Valparna får tidigt utveckla sitt muskelminne bland annat balans med hjälp av ex. låga balansbollar. Börjar även visst samarbete kring hantering, att ha halsband, känna på att gå med koppel. 

 

Mitt mål med aveln är att bidra och förbättra rasen över tid. Jag hoppas och tror att man väljer mig som uppfödare för mitt engagemang för rasen och för att jag värnar om att följa RAS (rasklubbens rasspecifika avelstrategier). Det är svårt att finna hane i Sverige som inte är för nära släkt och vänder mig i första hand till Tyskland för att finna lämplig hane med godkänd avelslicens.
Det är viktigt att avel endast sker på friska hundar, och har därför senare lagd avelsdebut för att vara mer säker på exempelvis allergi och epilepsi.


Det är bra att gå valpkurs och vardagslydnadskurs eller liknande för att lära sig mer om sin hund och om sig själv :)

Välj med omsorg var ni går era kurser.


Önskar att hunden vid önskvärd ålder genomför BPH (beteende- och personlighets test). Är diplomerad BPH uppfödare och tycker att det är viktigt i avelsarbetet. Än så länge har jag bara använt avelsdjur med känt beteende och mentalitetstest. BPH resultaten finns på SKK avelsdatabas. 


Utbildningar som har med hund att göra

SKK distansutbildning i hundens beteende

SKK distansutbildning, fördjupning "mera mentalitet" om hundars beteende
SKK uppfödarutbildning 

SKK kurs i fördjupad genetik och avel 

SKK grundutbildning för avelsfunktionärer


Hunddagisföreståndarutbildning 

Svenska Brukshundklubben utbildad hundinstruktör 


Medlem i

Svenska Kennelkubben (SKK)

Svenska Brukshundklubben (SBK)

Svenska Noseworkklubben (SNWK)

Svenska Kromfohrländerklubben (SKLK)